Muziek

La gazza ladra

"La gazza ladra" Opera van Gioacchino RossiniOpera in twee bedrijven van Gioacchino Rossini (1792-1868)
(Uitgifte van SONY Classical nr. S3K 45 850)

Deze uitvoering werd life opgenomen in het “Theatro Rossini” tijdens het Rossini Opera Festival dat van 11 tot 24 augustus 1989 plaatsvond te Pesaro, Italië.

Het verhaal gaat over een dienstmeisje dat er van beschuldigd wordt, een zilveren lepel te hebben gestolen van haar werkgever. Ze wordt uiteindelijk voor dit vergrijp ter dood veroordeeld. Nog net voordat het vonnis voltrokken wordt, komt men er achter, dat de ware schuldige een Ekster is, die de beide voorwerpen in zijn nest heeft verstopt. Eind goed, al goed!

"La gazza ladra" Opera van Gioacchino RossiniDe opera werd voor het eerst opgevoerd op 25 april 1815 in het “Théatre de la Porte Saint-Martin” te Parijs en werd meteen een groot succes.

Letterlijk vertaald, betekent de titel: “De stelende Ekster” (NL), “The Thieving Magpie” (GB), “Die diebische Elster” (D) of “La Pie voleuse” (F).

Alweer een bevestiging van de heersende misvatting dat eksters dieven zijn en blinkende voorwerpen zouden verzamelen. Niets is minder waar en er bestaat geen enkele wetenschappelijke bevestiging van dit gedrag. (Zie ook wat ik hierover geschreven heb bij ‘voedsel’)

"La gazza ladra" Opera van Gioacchino RossiniEn hier nog een van het merk Chandos. In tegenstelling tot de voorgaande heeft de ekster hier een lepeltje in zijn snavel en geen ring

The Thieving Magpie

Dubbel-CD van de Engelse rockband “Marillion”
(Uitgifte van EMI)

Rechtsboven op de cover is een ekster te zien.

De naam van het album is gebaseerd op de intro van de bovengenoemde opera waarmee de rockband Marillion zijn optredens doorgaans begon.

Nadere bijzonderheden over deze CD zijn terug te vinden op Wikipedia:
http://en.wikipedia.org/wiki/The_Thieving_Magpie_%28album%29

Nadere gegevens over de rockband Marillion: http://en.wikipedia.org/wiki/Marillion

CD van de Engelse rockband “Marillion”
(Uitgifte van EMI)

Kennelijk heeft deze rockband iets met eksters want ook op de cover van deze CD is een ekster te zien (met een ring in zijn snavel).