Schilderijen

La Pie
“La Pie” van Claude Monet (1840-1926)

Dit winterse landschap werd door Claude Monet geschilderd in 1869.

Het dankt zijn naam aan de ekster die links op het hek zit.

Het meet 89 bij 130 cm en is te zien in het Musée d’Orsay in Parijs.

El perro y la picaza
“El perro y la picaza” van Paul de Vos (1596-1678)

De Nederlandse titel luidt: “De hond (jachthond, reu) en de ekster”.

Het is een beetje een ondeugend schilderij, aangezien de reu kennelijk plassend is afgebeeld. Waarom?? Wat is de toegevoegde waarde van deze kleine boodschap??

Dit schilderij meet 115 bij 83 cm en is te zien in het “Museo Nacional del Prado” in Madrid (het catalogusnummer is P1868).

Vogelconcert
“Vogelconcert”

Dit schilderij van de middeleeuwse Vlaamse schilder Frans Snijders (1579-1657, getrouwd met een zus van Paul de Vos!) is te zien in het “State Hermitage Museum” in Sint Petersburg.

Rechts op de voorgrond is duidelijk een paar eksters te zien.

The Crow in Peacock Feathers
“The Crow in Peacock Feathers”

Dit is eveneens een schilderij van de middeleeuwse Vlaamse schilder Paul de Vos (1596-1678). Het is te zien in het “Pushkin Museum of Fine Arts” in Moskou.

Dit schilderij is gemaakt naar de gelijknamige fabel van Jean La Fontaine. Opvallend is, dat de afgebeelde kraai geen kraai is, maar een ekster!

Elster, Federkleid
“Elster, Federkleid” van Andrea Lattorf (1972- )

Dit (olieverf/pastel)-schilderij werd door Andrea Lattorf geschilderd in 2009 en laat op schitterende wijze de prachtige iriserende kleuren in de zwarte vleugel- en staartveren zien.
Het meet 50 bij 70 cm en is te zien in het “Museum Heineanum” in het Duitse Halberstadt.

Het Museum Heineanum is een Natuurkundemuseum, dat zich al meer dan 175 jaar vooral op de Ornithologie richt. Het is een bezoek méér dan waard!

Pehriska-Ruhpa in the Costume of the Dog Dance
“Pehriska-Ruhpa in the Costume of the Dog Dance”

Dit is een schilderij van Karl Bodmer voor de uitgave: “Illustrations to Prince Maximillian of Wied-Neuwied’s travels in the Interior of North America 1832-1834”. Publikatie volgde in samenwerking met de Joslyn Art Museum, Omaha, Nebraska.

Pehriska-Ruhpa (of “Two Ravens”) was het belangrijkste opperhoofd van de Hidatsa Dog gemeenschap. Hij heeft in vol ornaat geposeerd voor Karl Bodmer die hem vereeuwigde voor de bovengenoemde uitgave.

Naast een lange mantel valt vooral de voor deze gemeenschap kenmerkende hoofdtooi op, die bestaat uit veren van de wilde kalkoen (bruin met zwart/witte eindband) en zwarte eksterveren! Vanwege de kleur en de lokatie, neem ik aan dat het om de staartveren van de North American Black-Billed Magpie (Pica hudsonia) gaat.