Sprookjes, fabeltjes en rijmpjes

Hier enkele sprookjes, fabeltjes en rijmpjes waarin de Ekster een prominente rol speelt.

Frankrijk
Het klooster São Vicente de Fora in Lissabon (Portugal) bezit een verzameling tegeltableaus met afbeeldingen geïnspireerd op de Fabels van La Fontaine. Een van de fabels vertelt het verhaal van “De arend en de ekster”   >> Lees het hele verhaal…..

China
De liefdesgeschiedenis van een koeherder en een weefstertje.
Dir sprookje vertelt hoe eksters een liefdespaar behulpzaam zijn waardoor die elkaar tenminste ééns per jaar kunnen ontmoeten.   >> Lees het hele verhaal…..

Korea
Dit is een verhaal over heldhaftigheid en vergelding. Een jonge, ambitieuze student doodt een slang om daarmee het leven van enkele jonge eksters te redden. Een andere slang lokt hem vervolgens in een hinderlaag om wraak te nemen. Op het laatste moment echter, wordt de jonge student gered door drie jonge eksters, die daarmee hun leven geven voor de goedheid van de jongeman. In dit verhaal symboliseren eksters de zwakken die niemand kwaad doen, terwijl de slang staat voor de machtigen die de zwakkeren tiranniseren. De jongeman symboliseert de heldhaftigheid en de rechtvaardigheid.   >> Lees het hele sprookje…..

Engeland
Eksters gaan een band aan voor het leven, je ziet er dus zelden eentje alléén. En als je er al een ziet, betekent dat, dus, ongeluk. Een wijdverbreid volksgeloof in Engelstalige landen wil, dat je de toekomst kunt voorspellen op basis van het aantal eksters dat je voorbij ziet vliegen. Ze hebben er zelfs een rijmpje van gemaakt, waarvan overigens enkele verschillende versies bestaan.  >> Lees het rijmpje…..

Finland
Een Fins sprookje vertelt het verhaal van een ekster die te veel praatte.
Hij vertelde tegen een man dat hij binnen 24 uur zou sterven. God was zo boos over dit onbeschaamde gedrag, dat Hij de vogel bij zijn korte staartje greep en er zó hard aan trok, dat de staartveren langer werden zoals we ze tegenwoordig kennen. Als een blijvende herinnering aan de onbeschaamdheid van de ekster!

Zweden
Een volksverhaal, gebaseerd op een sprookje van Anna Walenburg en verteld door Eldrbarry.
Het gaat over een jongen, Olle, die zich altijd maar weer dingen wenste, die hij echter nooit kreeg omdat ze er thuis geen geld voor hadden.   >> Lees het hele verhaal…..