Ziekten

HET GEEL(Trichomonas gallinae)

Begin augustus 2009 maakte Vogelbescherming Nederland bekend, dat in navolging van andere Europese landen, ook in Nederland “HET GEEL” heerste.

Wat is het?
“Het geel” is een voor vogels zeer besmettelijke infectieziekte, veroorzaakt door infectie met de eencellige parasiet Trichomonas gallinae. Na besmetting ontstaat een geelwit, kaasachtig gezwel in het bovenste deel van het spijsverteringskanaal (keel-slokdarm). De vogels kunnen daardoor minder goed eten hetgeen leidt tot gewichtsverlies, sloomheid en slecht verenkleed. Later ook zwellingen rond snavel en ogen, waterig speeksel en kaasachtige lucht uit de keel. Ook braken, diarree en ademhalingsproblemen komen voor. Binnen vier dagen na de infectie treden de eerste sterfgevallen al op.

Hoe verspreidt het zich?
Sinds juli 2009 kwamen de eerste meldingen binnen, nadat eerder in Duitsland al duizenden dode vogels gevonden waren. Besmetting vindt voornamelijk plaats via snavelcontact, maar ook door besmet water, geïnfecteerd voedsel en het eten van geïnfecteerde prooien en dode vogels.

Is het gevaarlijk?
Voor vogels is het dodelijk. Als eerste waren het vooral Groenlingen en andere vinkachtigen, Merels en Eksters. Er zijn geen aanwijzingen dat de ziekte overdraagbaar is op de mens.

Hoe lang gaat het duren?
Daar is nog niet veel over te zeggen. Bij warm en droog weer vindt er gemakkelijker besmetting plaats dan bij koud en nat weer. Bij warmer weer blijft de parasiet ook buiten het lichaam langer in leven, waardoor de besmettingskans toeneemt.
In september 2009 is er een einde gekomen aan de ziekte: er werden geen slachtoffers meer aangetroffen.

Is er wat aan te doen?
Het is vrijwel onmogelijk om wilde vogels te behandelen. Het belangrijkste wat we kunnen doen, is zorgen dat de kans op besmetting zo klein mogelijk is.
Vogelbescherming Nederland adviseert om voertafels en vogelbadjes regelmatig schoon te maken met een 10% oplossing van bleekwater en goed na te spoelen met schoon water. Daarna goed laten drogen. Nat voer direct verwijderen. Nog beter is het om zolang de epidemie duurt, géén voertafels en vogelbadjes in gebruik te houden.

In verband met het einde van de ziekte, mag iedereen de vogels weer voeren!

Terug naar boven