Geelbuikkitta

(Cissa hypoleuca) Duitsland  Goldbauch-Elster  Groot brittannië  Yellow-breasted Magpie  Frankrijk  Pirolle à ventre jaune
 

Geelbuikkitta, Cissa hypoleucaBeschrijving: De Geelbuikkitta lijkt erg veel op de Groene kitta en heeft deels ook hetzelfde verspreidingsgebied. Komt voor in het Zuiden van China en in Indochina. De effen tertials onderscheiden hem van de Groene kitta, die sterke zwart/witte vlekken heeft aan de uiteinden. De onderzijde is veel geler en hij heeft een relatief grotere kop en kortere staart. Beide seksen zien er hetzelfde uit.
Er worden vijf ondersoorten onderscheiden die ten opzichte van elkaar wat lichte kleurverschillen vertonen.

Habitat: (Sub-)tropische, groenblijvende bossen.
Lengte: 34 tot 35 cm. (incl. staart)
Voortplanting: Broedt solitair. Het nest is een plat bouwsel van stokken en takjes, gestoffeerd met droog gras en veertjes. Wordt door beide partners gebouwd. Lijkt op dat van de Groene kitta. Het vrouwtje broedt alleen. Overige gegevens ontbreken.
Bijzonderheden: Ondanks zijn opvallende gelijkenis met de Kortstaartkitta, is het toch een afzonderlijke soort. Dit wordt vooral gebaseerd op de sterke verschillen in geluid. Heeft dezelfde geluiden als de Groene kitta maar op een andere toonhoogte.