Zwarte ekster

(Crypsirina temia)    Duitsland  Rakettschwanzelster  Groot brittannië  Racquet-tailed Treepie  Frankrijk  Témia bronzée

Zwarte ekster, Crypsirina temiaBeschrijving: Een van de kleinste leden van de kraaienfamilie. Een aantrekkelijke, kleine zwarte boomekster met opvallend lange, aan het uiteinde breed uitlopende staart. De Zwarte ekster lijkt erg op de Trapstaartekster (Temnurus temnurus) maar zijn staart is langer en anders gevormd. Stevige zwarte snavel die opvallend gebogen is. Zwarte, korte poten. Vleugels kort en breed. Opvallend lange, getrapte staart waarvan de middelste twee pennen naar buiten toe afgerond zijn (zie afbeelding). Voorhoofd en wangen zwart, veloursachtig. Rest van het lichaam olieachtig groen-zwart met een lichte bronzen glans. Staart en slagpennen zwarter, licht glossy. Iriseert blauw, variërend van turkoois tot lichtblauw. Beide seksen zien er hetzelfde uit. Komt voor in Myanmar (Birma), het noorden van Maleisië, Thailand, Cambodja, Laos en Vietnam. In China in (het zuiden van) Yunnan. Opvallend afwezig op Sumatra, maar wel te vinden op Java en Bali. Foerageert in boomtoppen.
Habitat: Laagland bossen van verschillende samenstelling. Ook wel in bamboe- en mangrovebossen. Tot een hoogte van 1000 meter.
Lengte: 31 – 33 cm. (incl. staart). Lichaam iets kleiner en lichter gebouwd dan de Trapstaartekster.
Voortplanting: Van april tot augustus. Nestelt solitair, 2 – 5 meter boven de grond in bosjes of struikgewas. Legt 2 tot 4 eieren, wit tot groenachtig geel, bruin gespikkeld en gevlekt.
Bijzonderheden: Er is niet veel over bekend. Wordt meestal alléén of in paartjes aangetroffen, ook wel in kleine familiegroepjes. Ze hebben uiterlijk wel wat weg van Drongo’s maar gedragen zich wezenlijk anders. Ze foerageren behendig in struikgewas, waarbij ze hun staart veelvuldig bewegen om in balans te blijven. Ze zitten zelden op de grond. Ze eten primair insecten maar ook wel bessen.

 

N.B.: Als u op zoek was naar een in Nederland gesignaleerde Zwarte ekster, dan zit u hier fout! Daarover vindt u informatie bij de kleurmutaties.