Andamanen-Boomekster

(Dendrocitta bayleyi)    Duitsland  Andamanenbaumelster  Groot brittannië  Andaman Treepie  Frankrijk  Témia des Andaman
 

Andamanen-Boomekster, Dendrocitta bayleyiBeschrijving: De Andamanen-Boomekster is de kleinste en lichtste van alle boomeksters, die endemisch is in de dichte bossen van de Andamanen (een eilandengroep in de golf van Bengalen, echter niet op de Nicobaren en Kokoseilanden). Andere eksters komen hier niet voor.
Roestbruin lijf en donkergrijze kop, aan de voorzijde tegen het zwarte aan. Gele irissen. Stevige, korte snavel met sterk gebogen bovenzijde; nagenoeg zwart. De korte, zwakke poten zijn grijszwart. Lange getrapte staart, waarvan de beide middelste veren iets verlengd zijn. Onderzijde roestbruin, naar de borst toe wat grijzer en de buik bijna kastanjebruin. Bovenzijde soortgelijk, maar matter. Vleugels zwart met een brede witte band over de slagpennen. De staart is bijna zwart, met een donkergrijze vleug over de basis van de middelste twee veren. Beide seksen gelijk.

Habitat: Dichte, groenblijvende bossen.
Lengte: 32 cm. (incl. staart).
Voortplanting: Nestelt alleen. Het nest is een eenvoudige bouwwerk van twijgjes en grasjes, gestoffeerd met plantenwortels. Het bevindt zich op circa 5 meter hoogte, in het dichte gebladerte van een jonge boom. Het legsel bestaat meestal uit 3 eieren die bleek cremig geel zijn, met vooral aan het stompe einde lichtbruine en donkergrijze spikkels en vlekjes. Nesten met eieren zijn aangetroffen in de periode maart tot en met mei. Meer gegevens ontbreken.
Bijzonderheden: Er zijn geen ondersoorten.
Foerageert in paartjes of gezinsverband. Vaak worden ook grotere groepen van 20 of meer exemplaren aangetroffen. Evenals sommige andere boomeksters, vormen ze ook wel groepjes met andere vogelsoorten, zoals de Andamanendrongo.