Trapstaartekster

(Temnurus temnurus)    Duitsland  Buchtschwanzelster  Groot brittannië  Ratchet-tailed Treepie  Frankrijk  Témia temnure
 

Trapstaartekster, Temnurus temnurusBeschrijving: Kleine zwarte boomekster, tamelijk kort, dik en traag. Lijkt erg op de Zwarte Ekster(Crypsirina temia) maar zijn staart is niet afgerond aan het uiteinde en ziet er opvallend gezaagd uit. Zijn zwarte snavel is opvallend gebogen. Zwakke, korte poten. Vleugels kort en breed. Lange staart, maar voor een ekster toch aan de korte kant. Voorhoofd en wangen zwart, veloursachtig. Rest van het lichaam grijsachtig zwart, met een lichte glans op hoofd, vleugels en staart. Iriseert donkerrood of donkerbruin. Beide seksen zien er hetzelfde uit. Komt voor op Vietnam en oostelijk Laos. Bovendien een geïsoleerde populatie in China in de provincie Hainan. Recent is nog een kleine populatie ontdekt in Thailand, ver verwijderd van het reeds bekende verspreidingsgebied.
Habitat: Laagland bossen, vooral uitgestrekte bamboebossen.
Lengte: 32 cm. (incl. staart). Iets groter dus dan de Zwarte Ekster en bovendien zwaarder gebouwd.
Voortplanting: Er is zo goed als niets over bekend.
Bijzonderheden: Door habitatvernietiging is de populatie op Hainan sterk uitgedund.
Een onopvallende vogel die gemakkelijk over het hoofd kan worden gezien. Wordt meestal alléén of in paren aangetroffen. Van kleine groepen wordt aangenomen dat het gezinnen zijn.