Blauwe Kitta

(Urocissa ornata) Duitsland Schmuckkitta Groot brittannië Ceylon Blue Magpie Frankrijk Pie bleu de Ceylan
 

Blauwe Kitta, Urocissa ornataBeschrijving: Ekster van de vochtige bossen van zuidwest Sri Lanka. Zijn kastanjebruine kop, borst en vleugels contrasteren sterk met zijn helder blauwe lichaam en getrapte staart (staartveren met witte uiteinden). Rode snavel en poten completeren het geheel.
Habitat: Dichte, groenblijvende bossen, en zomen van theeplantages. Zowel in valleien als heuvels van 150 tot 2100 meter hoogte.
Lengte: 42-47 cm. (incl. staart). Wijfje gemiddeld iets kleiner dan mannetje.
Voortplanting: Nestelt waarschijnlijk solitair. Het nest wordt gebouwd in de kroon van grote, jonge bomen en lijkt op dat van een kraai, maar is kleiner: het is gemaakt van takken en de nestkom is gestoffeerd met wortels en korstmossen. Het legsel bestaat uit 3 tot 5 eieren (meestal 3). Ze zijn witachtig, met donkere ondergrond en rijkelijk gespikkeld en gevlekt.
Bijzonderheden: Leeft voornamelijk van insecten maar eet ook boomkikkers en reptielen; soms ook vruchten. Door vernietiging van hun habitat neemt hun aantal steeds verder af.