Grijsbuikkitta

(Urocissa whiteheadi)    Duitsland  Graubauchkitta  Groot brittannië  White-winged Magpie  Frankrijk  Pirolle de Whitehead
 

Grijsbuikkitta, Urocissa whiteheadiBeschrijving: Opvallend zwaargebouwde, grote ekster met een relatief lange staart. Komt voor in het Zuidoosten van China, het noorden van Indochina (Vietnam) en het eiland Hainan. De geelachtig witte banden van vleugels en staart vormen een sterk contrast met de donkere kop, borst en bovendelen en de gele ogen. Achter de ogen een kaal plekje. De krachtige, tamelijk lange snavel is opvallend rood. In de vlucht vallen de brede zwarte en bleekgele banden op de vleugels goed op. De lange, getrapte staart heeft een brede bleekgele eindband evenals geelwitte zijkanten. Beide seksen zien er hetzelfde uit.
Habitat: (Sub-)tropische, groenblijvende bossen; zowel in dalen als op berghellingen. Heeft een voorkeur voor bosranden, bamboestruweel en struikgewas langs beekjes. Tot 1400 meter hoogte.
Lengte: 46 cm. (incl. staart) Relatief groter dan blauwe eksters.
Voortplanting: Broedt vermoedelijk in kolonies. Het nest is een plat bouwsel van stengels en wortels. Legt circa 6 eieren, licht groenblauwachtig, bruin gevlekt en gespikkeld. Overige gegevens ontbreken.
Bijzonderheden: Foerageert in groepjes van 20 tot 25 exemplaren (zowel adulte als jonge vogels) in de bossen. Behoorlijk actief. Ze eten zowel ongewervelde dieren als vruchten. Waarschijnlijk de meest afwijkende van alle eksters. Soms wordt de Grijsbuikkitta wel eens beschouwd als afzonderlijk geslacht: Cissopica!
Twee ondersoorten. De nominaatvorm is op het eiland Hainan nagenoeg verdwenen door de ongebreidelde ontbossing.