Huiskraai

(Corvus splendens)    Duitsland  Glanzkrähe  Groot brittannië  House Crow  Frankrijk  Corbeau familier
 

Huiskraai, Corvus splendensBeschrijving: De Huiskraai is een glanzende middelgrote kraai met een relatief lange snavel waarvan het bovendeel (culmen) licht gebogen is. Voorhoofd en kruin nagenoeg plat. Het achterhoofd, de zijkanten van de kop en de borst zijn grijs, overgaand naar bruinachtig zwart van de onderzijde. Vleugels relatief breed, vooral de primaries. Staart relatief lang, bijna vierkant aan het uiteinde. De mantel is grijsachtig zwart, naar de staart toe steeds zwarter; iriseert zwart-bruin.
Voorhoofd, kruin, keel en borst glanzend zwart. Ook de vleugels en de staart zijn glanzend zwart, evenals snavel en de tamelijk lange poten. Beide seksen zien er hetzelfde uit. Juvenielen zijn (tot in het tweede kalenderjaar) wat valer van kleur en zonder glans.
Habitat: Overal waar menselijke bewoning voorkomt, van kleine dorpjes tot wereldsteden. In de Himalaya tot een hoogte van 2100 meter.
Lengte: 40-43 cm. Mannetje Huiskraai is doorgaans iets groter dan vrouwtje.
Voortplanting: Nestelt meestal solitair, alhoewel er ook wel meerdere nesten in één enkele boom worden gevonden en zelfs kolonies (in Egypte). Het door beide partners gebouwde nest is een slordige constructie van takjes en rommel, gevoerd met haar en plantenvezels. Het ligt in de vork van een boom, op richels van gebouwen of andere menselijke constructies. Het legsel bestaat uit vier soms vijf bleek blauwgroene eieren met lichtbruine spikkels en vlekken. In 16-17 dagen worden ze (waarschijnlijk alléén door het vrouwtje) uitgebroed. Beide partners brengen de jongen groot die na 21 tot 28 dagen uitvliegen.
Bijzonderheden: Er worden 4 ondersoorten onderscheiden (HBW) die iets in kleur en/of grootte verschillen ten opzichte van de nominaatvorm. Het zijn echte alleseters: van zaden tot keukenafval, insecten en vis. Wordt geparasiteerd door de Indische Koel (Eudynamys scolopacea).
Van oorsprong komt deze kraai uitsluitend voor op het Indiase subcontinent (Pakistan, Bangladesh, India en Sri Lanka) met uitlopers naar de Himalaya (Nepal en Bhutan), Burma en het uiterste Zuiden van China. Doordat vogels met schepen meeliftten, wisten ze zich ook buiten dit gebied te verspreiden, vooral in grote havensteden en van daaruit verder landinwaarts. Tegenwoordig (sinds 1994) bestaat er ook in Nederland een kleine populatie van ruim 20 vogels (2009) in Hoek van Holland.
Volgens het dagblad “Trouw” van 19 december 2012, heeft de provincie Zuid-Holland besloten om deze populatie uit te roeien door ze af te laten schieten! Het zou daarbij gaan om maximaal 24 exemplaren.