Roek

(Corvus frugilegus)    Duitsland  Saatkrähe  Groot brittannië  Rook  Frankrijk  Corbeau freux
 

Roek, Corvus frugilegusBeschrijving: Volledig zwarte vogel, echter met kale snavelbasis. Daardoor ook geen “snor” zoals Raaf en Zwarte kraai. Heeft een “losser” verenpak dan de zwarte kraai, vooral de vleugeldekveren en de dijen. Daardoor lijkt het alsof hij een “broek” aan heeft. De zwarte veren vertonen een sterke blauwe, groene of paarse glans, afhankelijk van de lichtval. Tamelijk lange snavel die geleidelijk overgaat in een scherpe punt. Iets getrapte staart. Dicht en zijdeachtig verenkleed op kop en nek. Snavel witachtig aan de basis, donkerder wordend naar de punt toe. Poten zwart.
Habitat: Heeft een voorkeur voor open boerenland met voldoende nestelgelegenheid.
Lengte: Circa 47 cm. Iets kleiner en slanker dan Zwarte kraai.
Voortplanting: Broedt in kolonies in grote bomen. Het nest is een groot bouwsel met een diepe, gestoffeerde nestkom. Legt omstreeks maart 2 tot 7 eieren (gemiddeld 4), bleek blauwgroen en rijkelijk voorzien van bruine en grijze spikkels en vlekjes. Het vrouwtje broedt de eieren in 16-18 dagen uit. De jongen worden de eerste 10 dagen, evenals het wijfje, door het mannetje voorzien van voedsel. Daarna zorgen beide partners voor de jongen. Na viereneenhalve week vliegen de jongen uit. Ze blijven nog een aantal weken bij de ouders tot ze volledig voor zichzelf kunnen zorgen.
Bijzonderheden: Stelen van nestmateriaal is in roekenkolonies schering en inslag. Door zijn zeer sociale gedrag en zijn kale snavelbasis onderscheidt hij zich sterk van de andere kraaiachtigen in Europa. In de vlucht zijn de vleugels meer “gevingerd” dan bij de Zwarte kraai en de staart is meer wigvormig. Is meer vegetarisch dan de Zwarte kraai. Graan en andere zaden, aardappelen, eikels en andere vruchten staan op zijn menu. Maar de hoeveelheden insecten die hij verorbert zijn ook gigantisch!