Zwarte Kraai – Bonte Kraai

(Corvus corone corone)    Duitsland  Rabenkrähe  Groot brittannië  Carrion Crow   Frankrijk  Corneille noire
(Corvus corone cornix)     Duitsland  Nebelkrähe   Groot brittannië  Hooded Crow  Frankrijk  Corneille mantelée
 

Bonte kraai, Corvus corone cornixZwarte kraai, Corvus corone coroneBeschrijving: In Nederland kunnen we twee ondersoorten van deze kraai tegenkomen: de Zwarte kraai (Corvus corone corone) en de Bonte kraai (Corvus corone cornix). De eerstgenoemde komt voornamelijk in West-Europa voor (ten Westen van de Elbe en de Alpen), de tweede in de rest van Europa ten Oosten van de Elbe) en Azië. In Nederland treffen we dus de Zwarte kraai aan. Zoals de naam al aangeeft is het een volledig zwarte vogel, inclusief snavel, poten en tenen. De zwarte veren vertonen een blauwachtige tot paarsachtige schijn. Juvenielen zijn wat valer van kleur dan volwassen exemplaren. Evenals de Raaf voorzien van een deels gestoffeerde bovensnavel. Keelveren minder uitgesproken dan bij de Raaf. De lichaamsveren zijn grijs aan de basis. De staart is aan het uiteinde lichtjes afgerond.
Habitat: Zeer gevarieerd. Landerijen, parken, grote tuinen, open bossen.
Lengte: 48 – 56 cm. Mannetje gemiddeld groter dan vrouwtje.
Voortplanting: Nestelt solitair: zeer territoriaal (15 tot 50 Ha)! Het grote nest wordt gebouwd van takken en twijgen met een diepe nestkom. Deze is gestoffeerd met droge wortels en grasjes, mos en haren. Beide partners bouwen eraan mee. Gewoonlijk te vinden in de kroon van grote bomen. Het vrouwtje legt eind maart, begin april 2 tot 7 eieren (meestal 4 of 5). Ze zijn groenachtig, met olijfkleurige, bruine en grijze spikkels en vlekken. Zij broedt de eieren in 17-19 dagen uit en wordt gedurende die periode op het nest gevoerd door het mannetje. Nadat de jongen zijn uitgekomen, zorgt het mannetje de eerste 8 tot 10 dagen voor zowel jongen als vrouwtje. Daarna nemen beide partners actief deel aan het grootbrengen. De jongen vliegen uit op een leeftijd van ongeveer 5 weken, worden dan nog een week of vier gevoerd door de ouders en blijven ook daarna nog maandenlang bij hun ouders.
Bijzonderheden: De meeste kraaien beginnen pas te broeden als ze 3 of 4 jaar oud zijn.
In de winter vaak samen met roeken en kauwen te zien, foeragerend op akkers. Eet voornamelijk insecten maar, afhankelijk van het seizoen, ook wel jonge vogels, eieren, schelpen, kikkers, dode vissen en zaden. In Duitsland wordt de Zwarte kraai ook wel Aaskrähe genoemd; een verwijzing naar zijn gewoonte om aas op te ruimen, zoals eveneens blijkt uit zijn Engelse naam: Carrion crow.
‘s Winters kunnen er in heel Nederland kleine aantallen overwinterende Bonte kraaien worden aangetroffen.