Geelsnavelekster

(Pica nuttalli)    Duitsland  Gelbschnabelelster    Groot brittannië  Yellow-billed Magpie    Frankrijk  Pie à bec jaune

   (Audubon,1837)
Verspreiding Pica pica
Pica nuttalli (Geelsnavelekster by: DavisWiki.org)

Kenmerken: De Geelsnavelekster is een grote, zwart met witte zangvogel met een lange, donkere staart. Hij kan in alle leeftijden gemakkelijk worden herkend aan zijn heldergele snavel en kale huid rondom het oog. Met zijn 41-46 cm is hij een beetje kleiner en slanker dan de Noord-Amerikaanse vorm van de Ekster (Pica hudsonia). Zijn vleugelspanwijdte is circa 61 cm en hij weegt tussen 150 en 170 gram.

Verspreiding: Enkele valleien van Californië, ten westen van de Sierra Nevada. Pica hudsonia ontbreekt daar.

Biotoop: Open en halfopen landschappen met grote (eiken)bomen, landerijen en weilanden, afgewisseld met eikenbossen en struiken. Ook langs beken, in boomgaarden en voorsteden.

Voortplanting: Hij nestelt in kleine kolonies, hoog boven in grote bomen. Deze bomen zijn vaak zo erg begroeid met vogellijm (maretak/mistletoe) dat de nesten zeer moeilijk te vinden zijn. Elk jaar wordt een nieuw nest gebouwd. Het bestaat uit een grote, overkoepelde nestkom, net als bij Pica pica, die gemaakt is van takken en modder. Aan de binnenzijde gevoerd met haar, grasjes en dunne twijgjes. Eind april worden de eieren gelegd. Het legsel bestaat uit 6-7 eieren (tussen 4 en 8) die er groenachtig blauw of olijfkleurig uitzien met donkere vlekken en spikkels. Ze worden in 18 dagen door het vrouwtje uitgebroed. De jongen worden door beide ouders gevoerd, tot zeven weken na het verlaten van het nest.

Bijzonderheden: In elke kolonie van de Geelsnavelekster broedt ook een paartje van de Amerikaanse torenvalk (Falco sparverius) in een oud eksternest!