Trivia

Hier is van alles opgenomen wat in de meest ruime zin met eksters te maken heeft.

Jeugdboek: Kabouter Speurneus en de zaak van de vreemde vogel
Schrijfster Fiona Hack heeft een tweede boek geschreven over Kabouter Speurneus. Bij het oplossen van het mysterie van de vreemde vogel krijgt hij belangrijke hulp van enkele eksterfamilies! Een spannend en fantasierijk boek met mooie illustraties dat van het begin tot het einde weet te boeien. Leuk boek voor de jeugd!
Een muurschildering te Geleen
Aan de Jos Klijnenlaan 683 te Geleen is op een blinde muur van het Graaf Huyn College een prachtige en zeer kleurrijke muurschildering aangebracht die, naast de betreffende graaf en enkele andere elementen, ook zeer fraai een ekster in beeld brengt.
Eksterzaal in het Nationaal Paleis te Sintra (Portugal)
In het Palácio Nacional de Sintra, het Nationaal paleis in Sintra (plaatsje in de buurt van Lissabon, Portugal) zijn een aantal zalen genoemd naar hun plafonddecoratie. Zo is er een Eksterzaal waarvan het plafond volledig versierd is met eksterafbeeldingen.
Een winkelpand te Dordrecht
Een prachtig, laat-middeleeuws pand in de binnenstad van Dordrecht, dat volgens de ingemetselde gevelsteen de naam draag “Dexster”. Uiteraard is de gevelsteen ook voorzien van een afbeelding van de ekster. Het toeval wil, maar dat is waarschijnlijk “boze” opzet, dat in het pand een keramisch atelier is gevestigd dat luistert naar de naam “De Ekster”.
Een muurschildering te Utrecht
In Utrecht staan een aantal studentenflats aan de Enny Vredelaan die allemaal voorzien zijn van een muurschildering. Naast bijvoorbeeld een eekhoorn en een koolmees, is er ook eentje van een ekster.
Een winkel in Haarlem
Aan de Gierstraat te Haarlem is een winkel in interieur e.d. gevestigd met de naam “Eksterandjay”. Het logo, hoe kan het anders, is een fiere ekster.
Een muurschildering te Rotterdam
Aan de Witte de Withstraat te Rotterdam is naast het venster van een frietboutique een prachtig geschilderde ekster te zien met een ring in zijn snavel. Daarboven een zeer toepasselijke tekst……
Een winkelpand te Waldshut (Duitsland)
Aan de Kaiserstra├če 55 te Waldshut (Duitsland) staat een woon- winkelhuis uit 1663 met de naam “zur Elster“. Op de gevel is een fraaie ekster geschilderd.

Terug naar boven